Merverdiavgift eller ei på elsykler?

Noen politikere fremmer forslag om at elsykler skal ha mva-fritak slik elbiler har. Det er en unødvendig og urealistisk omvei. Politikerne viser sjøl raskeste vei ved å hoppe opp på elsyklene.

I serien politikere som er begeistra for elsykler, har vi denne gangen et par entusiastiske Høyre-politikere som sist lørdag var i Sofienbergparken, Oslo, og benytta sjansen til å teste Emotion-elsykler. Til venstre på bildet er Nikolai Astrup, leder i Oslo Høyre, parlamentarisk nestleder og medlem i Stortingets energi- og miljøkomité. Han har blitt godt kjent som Tesla-bruker, nå tror vi at han framover kan bli mer å se på elsykkel. Til høyre er Bård Folke Fredriksen, Oslos byråd for byutvikling.

astrup_fredriksen_1280_920

Når vi også veit at direktør Ellen de Vibe i Oslos plan- og bygningsetat er en ivrig bruker av Emotion EVO Jet, regner vi med at byutviklerne har elsykler i tankene! Ikke minst fordi selveste ordfører Fabian Stang også er eier av bestselgeren EVO Jet.

Oppmerksomheten elsykkelen får som fenomen hos politikerne, er viktig for at vi skal lykkes med å fylle byene med utslippsfrie, små kjøretøy som knapt tar plass. Da blir lufta rein, støy forsvinner og trafikken flyter fritt og lett.

Merverdiavgiftsfritak er et sidespor. Joda, det ville sjølsagt være hyggelig for oss i bransjen. Da kan vi tjene mer penger. Men litt edruelighet er på sin plass. Ikke alt som er 100% fint og godt i denne verden, kan bli subsidiert.

Elbil fikk mva-fritak fordi kjøretøyet på det tidspunktet var et langt dyrere og dårligere produkt enn de forurensende bensin/dieselbilene På begynnelsen av 2000-tallet var mva-fritaket helt nødvendig, også som et næringspolitisk tiltak for å støtte norsk elbilindustri.

Skal elsykkelen gis mva-fritak, er det nærliggende å gi det samme til tråsykkelen. Grenseoppgangen er vanskelig å se. Vi risikerer å rote oss opp i et uføre hvor markedet mer får uforutsigbare rammebetingelser enn virkelig god hjelp.

Med unntak av enkelte overivrige politikere som kommer med litt sprø forslag, er det politisk enighet om at mva-fritak for elsykler er et uaktuelt tiltak. Nå går elsykkelsalget i været fordi markedet ser ut til å akseptere prisen som er der, gjerne 25-35.000 kr for anvendelige elsykler av god kvalitet. Kjøretøy som ikke bare erstatter tråsykkelen, men også mye av bilbruken din i hverdagen. Masse penger spart til tross for en litt høy inngangsbillett. Tidsbruken din til transport reduseres og helsa blir bedre. Allerede i dag et virkelig kinderegg.

Skal politikerne bidra til at elsykkelen blir den supersuksessen den fortjener å være, og byene bare bli triveligere å farte rundt og leve i, er det viktigere at det blir godt tilrettelagt for bruk. Sykkelveier, trygg sykkelparkering, redusert bilbruk og insitamenter for å benytte elsykkelen (gjerne fra ansvarlige arbeidsgivere) er det avgjørende. Ikke for å kjøpe den, det gjør allerede mange, mange i dag. For elsykkel gir 100% valuta for penga.

Så vi gleder oss framover til å se mange flere politikere på elsykkel. Ikke bare når vi har prøvekjøring, men også i det daglige. Da vil de få gode tanker om hvordan det bedre kan tilrettelegges og stimuleres til sykling.

PS Skulle du ønske deg elsykkel uten å betale merverdiavgift? Vi har også det. De raskere elsyklene med motorassistanse opp til 45 km/t kan registreres som moped og du kjøper de mva-fritt. Sjekk f.eks. Nitro-serien.

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*