På gjengrodde (sykkel)stier

Vi smelta fullstendig da vi så denne lille petiten fra en av våre eiere av en Emotion EVO 27,5″. Publisert i avisa Hadeland under Tenkt & Opplevd. Han er ikke den første som igjen har kommet seg på to sykkelhjul. Og blir helt sikkert ikke den siste.

 

På gjengrodde (sykkel)stier

Jeg må komme med en innrømmelse. Den sitter litt langt inne, men hvis jeg skriver det her blir det jo bare mellom deg og meg: Jeg har ikke hatt min egen sykkel siden jeg var 15 år! Tre år før den tid hadde jeg mast meg til en gul og rød sak, med ti gir, av merket Osaka på Gran sport. Sykkelen var ikke spesielt bra skulle det vise seg, men den var i det minste akkurat lik sykkelen til bestekameraten min. Som kjent er slike ting viktig i den alderen.

elsykkel, håvard krågsrud, emotion, EVO Elsykler, 27,5"Men altså etter dette kjøpet på starten av 1990-tallet, har jeg ikke vært sykkeleier. Jeg har lånt ved behov og ellers klart meg uten. Forklaringen er både enkel og åpenbar. Da Osaka’n hadde gjort sitt og jeg nærmet meg 16 år, var det helt andre sykler som gjaldt. Som nybakt mopedeier så jeg ingen grunn til å trå der jeg nå kunne gasse. To år senere ankom den første bilen min gårdsplassen på Roa. Vis meg den 18-åringen som med vettet i behold velger sykkel fremfor bil. Han finnes ikke!

I sommer gikk jeg imidlertid til anskaffelse av en rød, barsk sak som koster nesten en månedslønn og er tøffere enn toget. Og ikke minst: den har elmotor. Som med det meste annet får du det du betaler for. Det er fullt mulig å få en elsykkel til 6.000 kroner, men det er kanskje verdt å mate sparegrisen noen måneder til. Da får du bedre kvalitet, bedre rekkevidde og mer sykkel for pengene. Det mest fascinerende med elsykkel – uansett pris – er hvor utrolig morsomt det er! Bare prøv selv.

Det er ikke ønsket om mer utholdenhet og muskler i beina som er drivkraften min. For meg handler det om å legge lista for hverdagsaktivitet akkurat så lavt at jeg kommer over. På sykkeltur er det lett å miste både motivasjon og glede når blodsmaken kommer og tungpusten melder seg allerede i første motbakke. Med elsykkel kan du bare øke motorhjelpen noen hakk og akselerere opp bakkene. Følelsen er uslåelig! Noen tror at en elsykkel er som en moped. Det føles kanskje slik av og til, men du må faktisk tråkke for at det skal gå framover. Så er det opp til deg selv hvilket gir du legger den i, og hvor mye motorkraft du vil bruke.

Etter at jeg ble elsyklist, har jeg gjenoppdaget flere steder som ikke har vært siden jeg var ung.  Stier og gutuer i Søndre og Nordre Oppdalen, på Roa, på Lunner og mot Gran, som tilhører barndommens minner. Det er mer enn nok syklister på riksveg 4 allerede, så der har jeg ikke noe behov for å ferdes. Og skulle jeg savne tungpusten og blodsmaken, kan jeg jo bare slå av motoren.

Håvard Krogsrud, i avisa Hadeland fredag 9.oktober 2015

Takk for denne, kan vi bare si. Inspirerende for oss i EVO Elsykler at vi bidrar til nettopp det vi synes er så viktig: Få flere opp igjen på to sykkelhjul! Med eller uten en liten hjelpemotor, det kan være det samme. Det viktigste er at langt flere får lyst til å sykle igjen og parkere bilen for en stund.

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*