Test rekkevidden din

Har du lyst til å bli klokere på hva som er rekkevidden din med en elsykkel? Bosch har lagd et verktøy som er verdt å sjekke ut for oss alle. Det kan du gjøre her.

Vi skal ikke si at det alltid er den eksakte sannheten som leveres. Men erfarne elsyklister har gitt rekkevidde-kalkulatoren mye ros. Du kan bruke den om du har Bosch-system eller ei. Vår erfaring tilsier at eiere av Emotion-sykler kan velge Performance motor for å få noenlunde riktig resultat. Hovedpoenget med kalkulatoren er at den viser godt hvordan ulike faktorer påvirker hvor mange mil du får hjelp. Ja, den viser til og med at du kan tømme batteriet på under 15 km….

Først kan du velge den blå fanen («eBIKE) litt nede på siden og angi type motor, batteri og sykkel.

Det er en samlefane for miljøpåvirkningene som veibane, vind og topografi, men dette kan du justere flere steder.

De enkelte parameterne du kan kose deg med å justere:

  • Type underlag og vei kan gi deg halvert rekkevidde på tung grus/sand i stedet for glatt og fin asfalt. Friksjon har mye å si! Ta derfor høyde for at strømmen forsvinner litt raskere når du er på turer i skog og mark.
  • Topografien viser at det så klart ikke er ubetydelige forskjeller om du er på flata eller skal opp i høyden.
  • For ønsket fart er det vanskelig å komme over 25 km/t så det forutsettes kontinuerlig assistanse. Merk at saktere du sykler, lengre kommer du.
  • Hvilket modus for motorassistanse som du velger, har åpenbart mye å si. Sett den på turbo på tung grusvei, ønsk deg høy fart og opp et fjell, så blir du raskt tom.
  • Vekta på deg og bagasjen er en betydelig faktor. Sykkelen veier relativt lite i seg sjøl, det er derfor stor forskjell på 60 kg og 110 kg belastning.
  • Kadensen – tråfrekvensen din kan du også legge inn som et parameter. Ikke det mest betydelige, men den bør ikke være for lav. Motoren liker at det er litt fart på omdreiningene.

Det som kan savnes er muligheten til å sette utetemperatur, i hvert fall om batteriet lagres ute og ikke inne. For nedkjølt batteri begrenser rekkevidden kraftig.

Dessuten må du ikke glemme å ha rett lufttrykk i hjula. Du finner gjerne informasjon om det trykt på dekkene. For myke dekk øker friksjonen kraftig – og rekkevidden forsvinner som dugg for sola.

La dette være artig liten lek som gir deg noen nyttige innspill om du er ute etter hjelp på lange turer, der også rekkeviddeangsten kan slå inn for en elsyklist. Det kan være en nyttig øvelse.

Range Cockpit

0 Comments

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*