Velg den rette elsykkelen: Kjøpsguide og tips

Elsykler har blitt stadig mer populære de siste årene, og det er ikke vanskelig å se hvorfor. De er miljøvennlige, enkle å bruke og gjør det mulig å komme seg rundt raskt og effektivt uten å måtte bekymre deg for trafikkork eller parkeringsproblemer. Men før du rusher ut for å kjøpe en ny elsykkel, er det viktig å vurdere en rekke faktorer som kan påvirke hvilken sykkel som er best for deg.

Kvinne sykler på en elsykkel med lastekapasitet, og frakter to smilende gutter i frontlasten.
Familietransport med stil – mor og barn nyter turen på en miljøvennlig lastesykkel. Klikk på bildet for å se Load4 60 touring familie.

Hvorfor elsykler har blitt så populære

For det første er elsykler miljøvennlige, noe som betyr at du kan komme deg rundt uten å bekymre deg for å forurense luften. De er også enkle å bruke, med en motor som hjelper deg å bevege deg raskt og effektivt uten å måtte bruke for mye krefter. Og for de som ønsker å få litt mosjon, kan du fortsatt sykle mer selv om motoren hjelper deg på vei. Skal du finne parkering? Lås sykkelrammen i en stolpe, sykkelstativ eller liknende.

Smilende mann med to glade gutter sittende bak på en Tern GSD S10 elsykkel.
Pappa og barn deler gleden av å sykle sammen på en praktisk og miljøvennlig Tern GSD S10 elsykkel. Klikk på bildet for å kikke på Tern GSD S10.

Hva er en elektrisk sykkel?

En elsykkel, også kjent som en elektrisk sykkel eller en e-bike, er en sykkel som er utstyrt med en elektrisk motor og et batteri. Motoren gir sykkelen en ekstra kraftkilde som hjelper deg å bevege deg raskere og mer effektivt enn du ville klart på en vanlig sykkel. Batteriet er vanligvis plassert på, eller i, sykkelens ramme, eller bakre bagasjebrett, og lades vanligvis med en vanlig stikkontakt.

Bestefar prøver en Tern Vektron elsykkel mens barnebarnet observerer fra en lastesykkel
Generasjoner samles rundt elsykler – bestefar utforsker Tern Vektron, mens barnebarnet følger spent med fra en lastesykkel. Klikk på bildet for å se på Vektron.

Hvordan velge riktig e-bike: 

Når du skal velge en elsykkel, er det viktig å vurdere en rekke faktorer som kan påvirke hvilken sykkel som er best for deg. Her er noen ting du bør vurdere:

1. Hva skal du bruke sykkelen til?

Først må du tenke på hva du skal bruke sykkelen til. Hvis du planlegger å bruke sykkelen til å pendle til jobb eller skole, vil du kanskje ha en sykkel som er rask og effektiv på vei til jobb. Skal du frakte barn, voksne eller varer? Hvis du planlegger å bruke sykkelen til å sykle i terrenget eller på ujevne veier, vil du kanskje ha en sykkel som har god fjæring og håndterer terreng godt. Det er viktig å vurdere hvilken type sykling du vil gjøre mest, slik at du kan velge en sykkel som passer til dine behov.

2. Hvilken type motor skal du velge?

Når du velger en elsykkel, er motoren en viktig faktor å vurdere. Det finnes to hovedtyper av motorer – navmotorer og krankmotorer. Navmotorer er plassert i hjulet, mens krankmotorer er plassert i rammen ved pedalene. Hver type motor har sine fordeler og ulemper, så det er viktig å vurdere hva som passer best for deg. Krankmotor har etterhvert blitt mer vanlig og gir en mer naturlig flyt og sykkelopplevelse. Følelsen av en Navmotor kan beskrives mer som at du sykler på en moped hvor motoren skubber eller haler deg.

3. Hvor stor batterikapasitet trenger du?

Batterikapasiteten er også viktig å vurdere når du velger en elsykkel. Batteriets kapasitet vil påvirke hvor langt du kan sykle på en enkelt ladning, så det er viktig å velge en sykkel med et batteri som passer dine behov. Hvis du skal sykle lange avstander, vil du kanskje ha en sykkel med et større batteri, mens hvis du bare skal sykle korte avstander, kan du klare deg med et mindre batteri.

4. Hvilken sykkelramme passer best for deg?

Elsykler kommer i forskjellige rammestørrelser og -former, og det er viktig å velge en sykkelramme som passer til din høyde og din kjørestil. En sykkelramme som er for stor eller for liten vil gjøre det vanskelig å sykle komfortabelt og effektivt. Vil du sitte oppreiste eller mer framoverlent når du sykler?

5. Hva med vekt og størrelse?

Elsykler kan være ganske tunge på grunn av batteriet og motoren. Det er viktig å vurdere sykkelens vekt og størrelse når du velger en sykkel, spesielt hvis du planlegger å bære sykkelen opp trapper eller transportere den i en bil. Hvis du planlegger å bruke sykkelen til å pendle, vil du kanskje ha en lettere sykkel som er enklere å håndtere og transportere.

To Riese & Müller elsykler parkert side om side.
En Riese & Müller elsykkel med stor lastekapasitet sammen med deres letteste modell, demonstrerer merkets allsidighet og designinnovasjon. Klikk på bildet for å se alle Riese & Müller elsykler.

Pris og vedlikehold av elektriske sykler

Elsykler kan variere mye i pris. Det er viktig å velge en sykkel som passer til ditt budsjett, samtidig som du ikke går på kompromiss med kvalitet og funksjonalitet. Du bør også vurdere vedlikeholdskostnadene når du kjøper en elsykkel, og verkstedsstjenester, da noen modeller kan være dyrere å reparere eller vedlikeholde enn andre.

Muc-Off vedlikeholdsprodukter samlet i en pakke for optimal elsykkelpleie
Evo Elsykler presenterer: Muc-Off vedlikeholdspakke – alt du trenger for å holde din elsykkel i topp stand! Sving innom butikken på Skøyen, i Bergen, i Stavanger eller i Nydalen.

Ofte stilte spørsmål om elsykkel:

Q: Trenger jeg en spesiell lisens for å kjøre elsykkel?

A: Nei, du trenger ikke en spesiell lisens for å kjøre elsykkel i Norge. Elsykler med en motor på opptil 250 watt og en topphastighet på 25 km/t regnes som vanlige sykler, og du trenger ikke førerkort eller registrering.

Q: Hvor lang tid tar det å lade en elsykkel?

A: Lade-tiden avhenger av batterikapasiteten og laderen som følger med sykkelen. Vanligvis tar det mellom 2.5 og 6 timer å lade en elsykkel helt fra tomt batteri.

Q: Hvor langt kan jeg sykle på en enkelt ladning?

A: Rekkevidden på en elsykkel avhenger av batterikapasiteten, motorens effekt, vekt, temperatur og terrengforholdene. Vanligvis kan du forvente å sykle mellom 40 og 180 kilometer på en enkelt ladning med ett batteri.

Q: Kan jeg bruke elsykkel på grusveier eller i terrenget?

A: Ja, elsykler er laget for å takle forskjellige typer terreng, men du må velge en sykkel som er laget for terrenget du vil sykle på. En elsykkel med gode fjæringssystemer og kraftigere motor er mer egnet for terrengsykling enn en vanlig elsykkel.

Ung mann observerer elsykkelbutikken i Stavanger med interesse.
Elsykkelentusiast utforsker det brede utvalget av elsykler og tilbehør i vår Stavanger-butikk. Klikk på bildet for å se utvalget vårt av bysykler.

Velg den rette elsykkelen for deg

Å kjøpe en elsykkel kan være en flott investering for å komme seg rundt på en mer miljøvennlig og effektiv måte. Men før du gjør ditt kjøp, er det viktig å vurdere en rekke faktorer som kan påvirke hvilken sykkel som passer best for deg. Vurder dine behov og din kjørestil, og velg en sykkel som har de funksjonene og egenskapene du trenger. Sørg også for å velge en elsykkel som gir deg den komforten og friheten du trenger på veien!

For å oppsummere, her er noen gode punkter å huske når du skal kjøpe en elsykkel:

  • Elsykler er miljøvennlige, enkle å bruke og gir deg muligheten til å komme deg rundt; raskt og effektivt.
  • Det finnes ulike typer motorer og batterier å velge mellom, så det er viktig å vurdere hva som passer best for dine behov.
  • Sykkelrammen bør passe til din høyde og kjørestil, og sykkelens vekt og størrelse bør også tas i betraktning.
  • Sørg for å tenke på vedlikehold når du kjøper en elsykkel.
  • Du trenger ikke en spesiell lisens for å kjøre elsykkel i Norge, men det er viktig å følge trafikkreglene og bruke hjelm.
  • En elsykkel kan være en flott investering for å komme seg rundt på en mer miljøvennlig og effektiv måte, så velg en som passer dine behov og kjørestil.

Av: Filip Oftedal // EVO Elsykler Nydalen
Elsykkelentusiast og selger av mobil frihet
TLF: 23 90 55 55
E-post: POST@EVOELSYKLER.NO